FIR-nieuws

Fédération International Résistance

Politieke verklaring over het gevaar van extreemrechtse groepen in Europa
Europese initiatieven zijn noodzakelijk!

0. De Internationale Federatie van Verzetsstrijders, antifascistische organisatie, (FIR), de koepelorganisatie van verenigingen van oud-verzetsstrijders, partizanen, leden van de anti-Hitlercoalitie, vervolgden van het nazi-regime en antifascisten van de huidige generaties van meer dan twintig landen uit Europa en Israël, waarschuwt voor de toenemende invloed van extreemrechts in diverse Europese landen.

1. Na de bevrijding van fascisme en oorlog is de gezamenlijke gedachte van mensen van over de hele wereld altijd geweest om nooit weer fascisme, racisme en antisemitisme of nationalistisch chauvinisme te tolereren.

2. Meer dan eens hebben antifascistische organisaties in het verleden het publiek gealarmeerd over de wedergeboorte van extreemrechtse groepen in de Europese politiek. In Oostenrijk en Italië kwamen rechts-populistische politici aan de macht. In Frankrijk haalde een openlijk fascistische partij een hoog aantal stemmers bij de laatste campagne voor de presidentsverkiezingen.

3. Terwijl deze partijen zich plaatsen in het parlementaire systeem in Europa, zien we een groeiende invloed van gewelddadige extreemrechtse groepen. Enkele voorbeelden:
In Hongarije vallen hooligans, rechtse skinheads en aanhangers van de neofascistische MIEP (Partij voor Leven en Gerechtigheid) openbare gebouwen aan van media, de regeringspartij en het parlement.
In Duitsland zijn leden van de gewelddadige neofascistische scene gekozen als parlementaire groep in een deelstaatparlement.
In Groot-Brittannië behaalde de BNP, die verantwoordelijk is voor gewelddadige racistische rellen in verschillende Britse steden, aanzienlijk meer stemmen bij de lokale verkiezingen.
In Rusland zien we in de laatste weken meer gewelddadige uitbarstingen tegen buitenlanders en mensen afkomstig uit de Kaukasische regio.
In België vermoordde een aanhanger van het Vlaams Belang in Antwerpen diverse mensen alleen omdat ze buitenlanders waren.
In Denemarken, Oostenrijk en Zweden verwerven openlijk gewelddadige en xenofobe partijen meer maatschappelijke invloed.
Daarnaast zien we maatschappelijk nationaal gesteunde vormen van historisch revisionisme, zoals in de Baltische Staten en Hongarije.

4. Deze voorbeelden zijn alleen het topje van de ijsberg van een politieke situatie die is beschreven door het EUMC (Europees Waarnemingscentrum tegen Racisme en Xenofobie) en andere maatschappelijke organisaties als in toenemende mate bedreigend voor ‘buitenlanders’. Niet integratie en interculturele dialogen, maar uitsluiting, xenofobie en religieus gelegitimeerde vervolgingen zijn in opkomst. Daartoe behoort ook een nationaal beleid van sociale uitsluiting van ‘vreemdelingen’, zoals in diverse voormalige Sovjetrepublieken of in Zwitserland. Democratische rechten en vrijheden worden tegen deze achtergrond bedreigd.

De oorzaken van deze ontwikkelingen verschillen van land tot land. Vaak is het een reflectie van materiele sociale problemen als gevolg van sociale verandering dat door neofascistische demagogen in racistisch perspectief wordt gezet. Daarom moet een actieve strategie tegen dit inhumane beleid verbonden zijn met de strijd voor sociale rechtvaardigheid en menswaardige omstandigheden in elk land.

5. De FIR verwelkomt het gegeven dat in de meeste Europese landen verschillende maatschappelijke bewegingen, partijen en burgerinitiatieven zich al verzetten tegen deze extreemrechtse krachten. De FIR waarschuwt voor de toenemende invloed van extreemrechtse krachten die het politieke klimaat langdurig negatief kan beïnvloeden. Onze lidorganisaties en in navolging hun landen moeten bijdragen aan de ontwikkeling van democratisch verzet.
De FIR doet een appel om op Europees niveau en door middel van concrete acties in de maatschappij het tij te keren. De lidorganisaties zullen zich met volle kracht inzetten voor zulke activiteiten. De FIR nodigt daarom alle democratische organisaties, maatschappelijke organisaties en verenigingen uit om deel te nemen in bondgenootschappen en activiteiten tegen deze bedreigende ontwikkeling.
De FIR eist dat de politiek verantwoordelijke personen in elk land en in de EU meer actie ondernemen tegen zulke ontwikkelingen. Meer fondsen moeten ter beschikking komen voor sociale projecten van burgers tegen racisme, xenofobie en voor stabilisatie van democratie en dialoog.

De lidorganisaties van de FIR zullen hun taak ook in de toekomst volbrengen voor de vernietiging van fascisme ‘met al zijn wortels’ en de ‘oprichting van een nieuwe wereld van vrede en vrijheid’.

Uitvoerend comité van de FIR
Besloten op 29 september 2006

AFVN