FIR-nieuws

Fédération International Résistance

 

Halt Neonazi’s in Dresden !
Demonstratie ‘Geh-Denken’ tegen Europa’s grootste Nazi-opmars

Op 14 februari 2009 demonstreerden duizenden mensen uit Duitsland en geheel Europa in Dresden tegen een mars van extreem-rechts. Tijdens de inleiding van de demonstratie hield Dr. Ulrich Schneider, algemeen secretaris van de FIR de volgende toespraak.

Dames en heren, beste vrienden,

Ik spreek hier als vertegenwoordiger van de Internationale Federatie van Verzetsstrijders, Bond van antifascisten. De FIR is de overkoepelende organisatie van verenigingen van voormalige partizanen, verzetsstrijders, gedeporteerden, geïnterneerden en vervolgden en antifascisten van de huidige generaties met verenigingen in 25 landen in Europa en Israël. In de bijna zes decennia van haar bestaan komt de FIR op voor de realisatie van de politieke erfenis van de overlevenden van de naziconcentratiekampen en fascistische gevangenissen:

Nooit meer fascisme! Nooit meer oorlog!

We zien dit tot vandaag als plicht om op te treden tegen alle vormen van rehabilitatie van het fascisme en tegen elke opleving van oude en neofascistische groepen en krachten in verschillende landen in Europa. In september 2008 namen we deel aan de grote acties met 40.000 deelnemers tegen de geplande Europese bijeenkomst van racisten “Pro Köln”, en uiteraard steunen wij samen met onze verenigingen uit Duitsland en naburige Europese landen de actie tegen de inzet neofascistische troepen uit verschillende landen hier in Dresden.

Toen de oproep “Geh-denken” werd gepubliceerd, hebben wij die onmiddellijk getekend hem en de deelnemende verenigingen uitgenodigd om deze actie te ondersteunen. En ik heb zojuist melding gekregen, dat vooral jongeren uit Polen, de Tsjechische Republiek, Oostenrijk, Nederland en Hongarije aan de verschillende marsen zullen deelnemen.

Ik begroet deze medeburgers uit de naburige landen. Zodoende nemen we stelling als Internationale van het Antifascisme tegen het “bruine netwerk”.

Zelf sta ik hier als vertegenwoordiger van de Duitse Vereniging van de FIR, de VvN,vereniging van de vervolgden van de nazi-regime - de bond van antifascisten. Onze organisatie ondersteunt door de basisorganisatie sinds vele jaren in Dresden, het protest tegen de nazi provocaties. Want de opmars van “freien Kameradschaften” en de “Jungen Landsmannschaft Ostpreußen” past in het politieke concept van de NPD die vooral in Saksen en in de parlementen invloed heeft.

Wij zijn van mening dat die partij qua inhoud, de politieke praktijk en organisatorische structuur een door en door antidemocratische organisatie is. De NPD kan en mag geen beroep doen op bepaalde privileges als partij. Ze moet volgens onze grondwet verboden worden!

Om deze reden zijn we enige tijd geleden de campagne “NoNPD” gestart. Binnen amper 9 maanden werden meer dan 175.000 handtekeningen voor een verbod van de NPD verzameld.
Dit was een groot succes, waarbij veel mensen betrokken waren.

Helaas zijn veel leden van de Duitse Bondsdag, waaraan deze oproep is gericht, veelal doof voor onze argumenten. Dus is het zeer belangrijk onze oproep nog verder te versterken. Wij hebben voorgesteld dat de argumenten om de NPD te verbieden of te corrigeren “5000 gegronde redenen tegen de NPD,” een bijdrage kan leveren.

Elk optreden van de democratische krachten, ieder protest tegen Nazimarsen, tegen gewelddadige aanvallen of racistische incidenten is zo’n argument. En vandaag de dag levert het ons hier in Dresden een duizendvoudig argument voor een verbod van de NPD.

Ik wil u bedanken.
Tenslotte, heb ik een voorstel, want naar mijn mening, is met de huidige actie, de kwestie van een passende herdenking van de slachtoffers van het bombardement van Dresden, niet afgewikkeld. Wat kunt u doen om bijvoorbeeld te verhinderen dat neo-nazi’s aan de “officiële” herdenkingsplechtigheid van de stad op de Heidefriedhof deelnemen? (Gedenkplaats van de slachtoffers van het naziregime, waaronder een gedenksteen van het bombardement op Dresden, Redactie) deelnemen?

Ik heb een concreet voorstel:

De maatschappelijke organisaties en officiële instanties moeten tijdens de herdenking verklaren dat de slachtoffers van het bombardement, in feite het slachtoffer zijn geworden van eigen fascistische politiek en dat het fascisme – ook in Dresden – bovendien talloze slachtoffers onder de niet-Duitse bevolking gemaakt heeft.

Deze samenhang kan men op de heide begraafplaats duidelijk maken wanneer u niet alleen de Gedenksteen voor de nachtelijke bombardementen, maar ook de obelisk (foto), symbool van de FIR die daar werd opgericht ter nagedachtenis aan alle buitenlandse slachtoffers van het fascistische regime, in de herdenking integreert. Ik weet zeker dat dan de NPD en andere geschiedenisvervalsers die alleen “De Duitsers als slachtoffers’ aanduiden, ver weg blijven van deze herdenking.

Dit zou niet alleen een waardige herdenking van de doden, mogelijk maken, het zou ook juist de herinnering de ware geschiedkundige dimensie geven.

Daarmee zal Dresden een signaal afgeven:

Tegen historisch revisionisme en valse cultus slachtoffers - voor een gedenkteken in de zin van de internationale verstandhouding onder de volkeren en de gemeenschappelijke slogan: “de vernietiging van het nazisme, met zijn wortels en het creëren van een nieuwe wereld van vrede en vrijheid”, zoals de overlevende gevangenen van het concentratiekamp Buchenwald hebben gezworen.

Dr. Ulrich Schneider, algemeen secretaris van de FIR


maart 2009
De Anti Fascist achterpagina
19