FIR-nieuws

Fédération International Résistance
Buchenwald Herdenking 2008
Internationale Jongerenbijeenkomst groot succes

Ongeveer 1000 jongeren uit meer dan 20 landen kwamen van 10 tot 14 april 2008 in Weimar bijeen ter gelegenheid van de 63ste verjaardag van de bevrijding van concentratiekamp Buchenwald.
Onder het motto ‘Europese jeugd op het spoor van vrijheid en democratie’ gaven zij gevolg aan de gezamenlijke oproep van het Instituut der Veteranen uit België en de FIR voor een internationale meeting met veteranen van de antifascistische strijd.

Tijdens alle dagen vonden talloze gesprekken plaats tussen jongeren uit de diverse landen, waarbij men de gedenkplaats Buchenwald bezocht. Er waren ontmoetingen belegd met veteranen van het antifascistische verzet, een gespreksronde over de Spaanse burgeroorlog en politieke debatten over racisme en neofascisme in Duitsland en de rest van Europa.

Buchenwald

Hoogtepunt van de jongerenbijeenkomst was de gedenktocht door de jeugd van Weimar naar Buchenwald. Aan het einde van deze 8,5 km lange tocht werden de deelnemers begroet door overlevenden van naziconcentratiekamp Buchenwald, die symbolisch de historische estafettestok aan een jonge antifasciste overhandigden.
‘s Zondags werd deze verbondenheid tijdens de herdenkingsceremonie van het internationale comité Buchenwald-Dora op de appelplaats en tijdens de afsluiting van de jongerenmeeting bij de beroemde klokkentoren op indrukwekkende wijze tot uitdrukking gebracht.
Met op de voorgrond de traditionele vlaggen van de veteranen en van de FIR vormden meer dan 1500 mensen een brug tussen deze beide gebeurtenissen.
Bij de klokkentoren spraken voormalige Buchenwald-gevangene Floreal Barier, de Belgische Minister van Defensie Pieter de Crem en voorzitter van de FIR, Michel Vanderborght. Als afsluiting verwoordden jongeren in 14 talen hun politieke belofte aan de overlevenden van het concentratiekamp.

Buchenwald na de bevrijding

Michel Vanderborght (FIR): “Dit was een groots teken van verbondenheid van antifascisten van alle generaties. En de gedenkplaats van het KZ Buchenwald was precies de juiste plek waar dit gedemonstreerd kon worden.”

Een filmverslag van de bijeenkomst is te zien op de volgende websites:

http://www.tvl.be/nl/nieuws/zoek?src=Buchenwald

http://nieuws.skynet.be/index.html?l1=actuality&l2=news&l3=
homepage&l4=videos&video=338100&date=
20080410&new_lang=nl


februari 2008
De Anti Fascist Achterpagina
18