FIR-nieuws

Fédération International Résistance

Internationale Jongerenmeeting Buchenwald
Europese jeugd op het spoor van vrijheid en democratie

Op zondag 13 april 2008 zullen meer dan 1000 jongeren uit geheel Europa verzamelen bij het Monument van Buchenwald om hun vastberadenheid voor de strijd van behoud van de democratie te onderstrepen en om samen NEE te zeggen tegen fascisme, racisme en ideeën van extreemrechts, die Europa opnieuw bedreigen.

Dit is de kern van een groots project, dat sinds een jaar is voorbereid en nu werkelijkheid is geworden. Initiatiefnemers van dit project zijn het Belgische ‘Institute des Vétérans’ en de Internationale Federatie van Verzetsstrijders (FIR) – Bond van Antifascisten. Het geheel wordt ondersteund door het Internationale Comité Buchenwald-Dora, de landelijke organisaties van kampen en bij de FIR aangesloten verenigingen.

De bijeenkomst zal zowel lokaal als internationaal een duidelijk signaal afgeven tegen racisme, xenofobie, extreemrechtse demagogie en gelijktijdig een oproep tot verdediging van democratische rechten en vrijheid. De Europese jeugd bewijst daarmee dat ze verantwoording op zich neemt voor behoud van de nagelaten Eed van de toenmalige gevangenen van Buchenwald. (Zie achterpagina van De AntiFascist). Deze actie heeft een grote symbolische waarde: ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan van de Universele Verklaring van de Mensenrechten, die door de VN in 1948 aangenomen werd, komen de jongeren samen om aan de oudere overlevenden van KZ Buchenwald eer te betuigen door deelname aan de officiële herdenking van de bevrijding van het kamp. Voor deze gelegenheid zijn 2 extra treinen gecharterd naar het station Weimar, 5 kilometer van Buchenwald: 1 uit Brussel, 1 uit Moskou.
De 2 treinen zullen elk meer dan 300 jongeren en voormalige verzetsstrijders tegen het fascisme meevoeren. Overlevenden van Buchenwald, Dachau en andere nazi concentratiekampen zullen aanwezig zijn. De trein staat symbool voor de deportatie van de miljoenen mensen naar de concentratiekampen.
In de trein uit Brussel reizen Belgen, Fransen en ca. vijftig studenten van de European School mee, die alle nationaliteiten van de EU vertegenwoordigen. Bovendien zullen delegaties uit Griekenland, Italië, Hongarije, Denemarken, Nederland en vele andere landen aanwezig zijn. Jongeren uit alle delen van Duitsland zullen hun leeftijdgenoten uit Europa ontvangen, om te onderstrepen dat het Europa van morgen nooit meer dat mag zijn dat onze ouders gekend hebben.
Tot de talrijke programmapunten behoren bezoek aan de gedenkplaatsen Buchenwald en Dora, ontmoetingen met getuigen van toen, Meetings van de jongeren in officiële en in informele kring, bezoek aan Weimar en Erfurt en uiteraard deelname aan de herdenking van het Internationale Comité Buchenwald-Dora en ter nagedachtenis aan de rol van de gevangenen bij de bevrijding van het kamp.

Het project richt zich op jongeren en jonge volwassenen uit alle delen van Europa, die ter gelegenheid van de bevrijding van het KZ Buchenwald naar deze internationale jongerenbijeenkomst komen. De vereniging van het voormalige concentratiekamp Buchenwald-Dora zal samen met de FIR een op de jongeren toegespitste publicatie in diverse talen en een extra editie van de ‘Glocke vom Ettersberg’ (het informatieblad van de vereniging) voorbereiden.
Meer informatie op: www.lagergemeinschaft-buchenwald.de

Informatie voor onze Nederlandse delegatie:

Er zal nog bekeken worden of wij samen met de Belgische delegatie vertrekken vanuit Brussel per trein, of we per (mini) bus vanuit Nederland direct vertrekken. Jongeren die zich aangemeld hebben krijgen daarover tijdig bericht en meer details over de reis.

Vertrek: donderdag 10 april (Brussel of Nederland, afhankelijk van treinreservering)
Vrijdag 11 april – begroetingen, eventueel bezoek Weimar of Erfurt,
Zaterdag 12 april - bezoek Buchenwald of Dora
Zondag 13 april – officiële ceremonie voor alle deelnemers
Slotceremonie met koor van het Russische leger, Partizanen liederen, Moorsoldaten enz.
Maandag 14 april – verblijf Weimar, meeting met jongeren
Dinsdag 15 april - terugreis

Aanmeldingen zijn nog mogelijk vóór 15 maart: woudenberg1@cs.com
Telefoon 06 54293580
Deelnamekosten: € 25 per persoon per dag, maaltijden en logies in Jeugdhotel inbegrepen;
Vervoer Nederland-Weimar: in overleg met AFVN/BvA (trein of mini-bus)
In excursies en vervoer ter plekke is voorzien door het organiserende comité
Symposia worden geregeld door de FIR i.s.m. de kampvereniging.

Buchenwald is geografisch gelegen in centraal Duitsland aan de vroegere grens van de DDR en de BRD.
Buchenwald is geografisch gelegen in centraal Duitsland aan de vroegere grens van de DDR en de BRD.

Het monument van Buchenwald ligt op een heuvel die uitkijkt op Weimar en de vlakte van Jena.
Het monument van Buchenwald ligt op een heuvel die uitkijkt op Weimar en de vlakte van Jena.
Weimar is de stad van Goethe, de Weimar republiek.

Inwoners van Weimar worden in het kamp langs de slachtoffers geleid door de geallieerden.
Inwoners van Weimar worden in het kamp langs de slachtoffers geleid door de geallieerden.

februari 2008
De Anti Fascist Achterpagina
18/19